seminkovagranola

Semínková granola

Tohle byla z bezlepkového menu asi nejlehčí výzva. Semínková granola je i bez vloček tak dobrá, že nám ji občas peču namísto té klasické. Můžete si ji nalámat na malé kousky a zalít mlékem nebo z ní udělat větší krekry a obložit je jako chlebíčky.

Doba přípravy: 20 minut + 45-50 minut pečení

Na granolu:
200 g semínek chia
200 g slunečnicových semínek
200 g dýňových semínek
200 g nepražených ořechů kešú
200 g loupaných pistácií
1/4 lžičky soli
120 ml olivového oleje
120 ml medu
3 bílky
sůl

Na pomazánku:
kelímek kozího žervé
2 lžíce olivového oleje
šťáva z 1 citronu
5 jarních cibulek
sůl a čerstvě mletý pepř
ředkvičky, řeřicha a lístky salátu na ozdobu

1. Předehřeju si troubu na 170 °C a plech si vystelu pečicím papírem. Ve větší míse smíchám suché suroviny. Do další misky naliju olivový olej, med a promíchám je, aby se hezky spojily. V další misce pak prošlehám bílky, stačí, když jsou jen lehce zpěněné. Díky bílkům bude granola kompaktní a budu ji pak moct nalámat podle svého.

2. Med s olejem naliju do mísy se semínky a pořádně je promíchám rukama. Nakonec přidám bílky – stěrkou je pomalu vmíchám do semínkové směsi. Směs pak rovnoměrně navrstvím na plech tak, aby mi vznikla celistvá vrstva, a stěrkou ji jemně přitlačím ke dnu plechu.

3. Granolu peču 45-50 minut a během pečení ji nemíchám. Hotová granola má zlatavé ořechy a lehce zpečené kraje. Po upečení ji nechám pořádně vychladnout a až potom ji nalámu na tak velké kousky, jaké zrovna potřebuji. Na chlebíčky se hodí větší kusy.

4. Než granola vychladne, připravím si pomazánku. Žervé, olivový olej a citronovou šťávu spolu důkladně prošlehám, pak přidám najemnou nakrájenou jarní cibulku a podle potřeby dochutím solí a pepřem. Pomazánku navrstvím na semínkové krekry a ozdobím ředkvičkami, salátem a čerstvými bylinkami.

seminkovagranola1

seminkovagranola2

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *